Σε γενικές γραμμές κάθε χώρα έχει και το δικό της τρόπο για να οργανώνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πάντα βέβαια, μέσα σε κάποια γενικά πλαίσια.
Στη Γαλλία, ένας Έλληνας φοιτητής θα καταλάβει αμέσως τη διαφορά. Αρχικά, είναι ο ίδιος ο τρόπος ζωής των Γάλλων που είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν των Ελλήνων. H καθημερινότητά τους? Στη Γαλλία, για παράδειγμα, υπάρχει μία συγκεκριμένη ώρα που μπορεί κανείς να φάει. Αυτή είναι 12-14 για το μεσημέρι και για το βράδυ είναι 19-22. Το μεσημέρι, κλείνουν τα πανεπιστήμια, σταματάει ο κόσμος τη δουλειά του και πάνε όλοι για φαγητό. Δύσκολα θα βρείτε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, γραφεία, ακόμη και μαγαζιά ανοιχτά μεταξύ 12 και 14 γιατί όλοι κλείνουν τις δουλειές τους για να πάνε για φαγητό. Αντίστοιχα, όλα τα μαγαζιά στα οποία μπορεί κανείς να φάει έχουν τις κουζίνες τους ανοιχτές αυτές τις συγκεκριμένες ώρες, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα βρείτε εύκολα κάποιο μαγαζί που να σας σερβίρει φαγητό εκτός των προγραμματισμένων οραρίων.
Στο πανεπιστήμιο, τα μαθήματα σταματάνε 12 και ξεκινάνε πάλι στις 14, με πολύ μικρές εξαιρέσεις, αλλά πάντα αφήνουν στον φοιτητή τουλάχιστον μία ώρα το μεσημέρι για να μπορέσει να φάει. Τώρα, το πόσο δύσκολο είναι μετά από το μεσημεριανό να κρατηθεί κανείς ξύπνιος και να παρακολουθήσει μάθημα, είναι κατά ένα ποσοστό θέμα συνήθειας, και είναι επίσης και ο λόγος για τον οποίο οι Γάλλοι συνηθίζουν να πίνουν καφέ μετά το γεύμα τους. Ο καφές είναι συνήθεια που διατηρείται και στο βραδινό φαγητό, μιας και αυτό γίνεται νωρίς και όχι ακριβώς πριν τον βραδινό ύπνο.Αυτή είναι μία πολύ βασική διαφορά που έχει ο γαλλικός τρόπος ζωής από τον ελληνικό, και ο οποίος, ειδικά τον πρώτο καιρό, μπορεί να δημιουργήσει μικρά προβλήματα προσαρμογής.
Ένας Έλληνας φοιτητής, πρέπει, λοιπόν, με το που θα φτάσει στην πόλη που θα σπουδάσει, να βρει ένα μέρος στο οποίο θα ζήσει. Αυτό, ανάλογα και με την οικονομική του δυνατότητα, θα είναι σπίτι ή εστία. Σε γενικές γραμμές είναι δύσκολο να βρει κανείς δωμάτιο στην εστία του κράτους, γιατί η λογική που έχουν οι εστίες στη Γαλλία είναι ίδια ή παρόμοια με αυτή που έχουν οι εστίες στην Ελλάδα. Δωμάτια μικρά και φθηνά στα οποία έχουν πρόσβαση φοιτητές που έρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη, ή με χαμηλό εισόδημα, κάτι το οποίο και ερευνάται με την βοήθεια μιας φορολογικής δήλωσης την οποία και ζητούν.
Υπάρχουν και ιδιωτικές εστίες, που είναι λίγο πιο ακριβές, λίγο πιο καλές, γιατί πολλές από αυτές προσφέρουν μπάνιο και τουαλέτα σε κάθε δωμάτιο. Υπάρχουν και μερικές που προσφέρουν και κουζίνα στο κάθε δωμάτιο.
Από εκεί και πέρα, ένας φοιτητής μπορεί να βρει και ένα σπίτι. Για να βρει κανείς να νοικιάσει σπίτι στη Γαλλία, πρέπει τις περισσότερες φορές να πάει σε ένα μεσιτικό γραφείο. Όλα σχεδόν τα σπίτια διακινούνται με αυτό τον τρόπο και γι? αυτό ακριβώς θα δείτε ότι όλες οι πόλεις που κατοικούν και σπουδάζουν φοιτητές, σφύζουν από μεσιτικά γραφεία. Μπορεί κανείς να βρίσκει ένα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο!!! Εδώ θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από εσάς τους ίδιους, ώστε να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος και από εσάς και από τον απεσταλμένο από το γραφείο στο σπίτι που θα νοικιάσετε έτσι ώστε να καταγραφούν σωστά ότι προβλήματα που μπορεί να έχει το σπίτι (χαλασμένες πόρτες, σκισμένες ταπετσαρίες κλπ) γιατί όταν με το καλό τελειώσετε τις σπουδές σας και φύγετε, μπορεί να σας βάλει το γραφείο να πληρώσετε για οτιδήποτε μπορούν να βρουν ώστε να κερδίσουν χρήματα. Ένα σημαντικό γεγονός που είναι καλό να γνωρίζετε στο θέμα ενοικίασης σπιτιού, είναι ότι τις περισσότερες φορές σας ζητούν εγγυητή. Αυτός, θα πρέπει να είναι κάποιος που να πληρώνει φορολογική δήλωση στη Γαλλία. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, αν για κάποιο λόγο δεν πληρωθεί το ενοίκιό σας όπως πρέπει, τότε το γραφείο μπορεί να πληρωθεί μέσω της φορολογικής δήλωσης του εγγυητή. Γνωρίζουμε πως είναι πολύ δύσκολο για έναν Έλληνα φοιτητή να βρει κάτι τέτοιο, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια λύση για το θέμα αυτό. Καλό θα είναι, λοιπόν, να είστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο πρόβλημα στην ενοικίαση σπιτιού.
Σε γενικές γραμμές, οι τιμές που μπορεί να έχουν τα σπίτια κυμαίνονται από πόλη σε πόλη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί και το γεγονός ότι το Γαλλικό κράτος προσφέρει βοήθεια στους φοιτητές που πληρώνουν ενοίκιο. Είναι ένα γραφείο που ονομάζεται Caf. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www.caf.fr , αλλά σας συνιστούμε να ρωτήσετε κιόλας τους συμφοιτητές σας που σίγουρα θα μπορούν να σας κατευθύνουν για τα χαρτιά που χρειάζεστε για να εγγραφείτε στο πρόγραμμα αυτό. Η βοήθεια που προσφέρει το Caf είναι ανάλογη με το κόστος που έχει ο χώρος που νοικιάζετε, είτε αυτό είναι εστία, είτε σπίτι. Μην ξεχάσετε ότι θα πρέπει να έχετε λογαριασμό σε γαλλική τράπεζα για να μπορεί να σας καταθέτει εκεί κάθε μήνα τα χρήματα.
Μία άλλη βοήθεια που προσφέρει το γαλλικό κράτος, αλλά αυτή έχει σημασία μόνο στους ξένους, είναι ότι έχει σε κάθε πόλη Office de tourisme. Εκεί, μπορεί να πάει κανείς και να ρωτήσει οποιαδήποτε πληροφορία θέλει όσον αφορά στα δρομολόγια των λεωφορείων και σε θέματα καθημερινότητας, όπως επίσης και να πάρει χάρτη τις πόλης κτλ..
Όσον αφορά στο θέμα της διασκέδασης, αυτό ποικίλει από πόλη σε πόλη. Το λογικό είναι ότι στο Παρίσι μπορεί κανείς να διασκεδάσει όπως θέλει, αφού υπάρχουν πολλές επιλογές, αντίθετα με μικρότερες πόλεις. Σε γενικές γραμμές, μέσα στην πόλη υπάρχουν μπαρ, τα οποία όμως στις περισσότερες πόλεις κλείνουν νωρίς. Όσο κόσμο κι αν έχει το μαγαζί την ώρα που είναι να κλείσει, αυτό θα κλείσει γιατί έτσι είναι ο νόμος. Υπάρχουν, όμως, στις περισσότερες πόλεις, λίγο έξω, οι λεγόμενες boites, που μένουν ανοιχτές μέχρι τις 5 το πρωί συνήθως.
Βέβαια, ένας φοιτητής στη Γαλλία, λογικά πάντα, δεν θα μπορεί να πηγαίνει και πολύ συχνά στις boites, μιας και οι ανάγκες για διάβασμα δεν είναι ακριβώς ίδιες με αυτές της Ελλάδας. Ξεκινώντας από το μειονέκτημα της γλώσσας, που όσο καλά κι αν γνωρίζετε δεν είναι σαν την ελληνική, καταλαβαίνει κανείς ότι οι ξένοι χρειάζονται περισσότερο διάβασμα από αυτό που χρειάζονται οι ίδιοι οι Γάλλοι. Η δυσκολία βέβαια που θα βρει κανείς θα είναι μικρότερη όσο καλύτερα γνωρίζει την καθημερινή γλώσσα, αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η επιστήμη, μιας και κάθε επιστήμη έχει λιγότερη ή περισσότερη ορολογία, που κανείς δεν μπορεί να βρει σε λεξικό.
Δεν είναι όμως μόνο οι ξένοι που πρέπει να διαβάζουν πολύ, αλλά και οι ίδιοι οι Γάλλοι. Για το λόγο αυτό, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο διάβασμά σας, κάτι το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή του εξαμήνου και να γίνεται τακτικά μέχρι τις εξετάσεις. Το διάβασμα που γίνεται μία εβδομάδα ή ένα μήνα πριν τις εξετάσεις, δεν αποδίδει και θα έχετε λυπητερά αποτελέσματα, και μην ξεχνάμε πως η εικόνα που αφήνει ένας Έλληνας παίζει σημαντικό ρόλο για την θετική ή αρνητική απάντηση στον επόμενο Έλληνα που θα κάνει αίτηση στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο? Και μην ξεχνάτε πως το γεγονός ότι σας δεχτήκανε στο πανεπιστήμιο, μπορεί να το οφείλετε σε κάποιον άλλο Έλληνα που πήγε καλά πριν από εσάς!!!
Εδώ είναι που αξίζει να προστεθεί και μία άλλη διαφορά που υπάρχει στο γαλλικό πανεπιστήμιο? Οι απαιτήσεις των καθηγητών είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των αντίστοιχων στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί κανείς να το δει από το επίπεδο των σπουδών αλλά κυρίως και από τις βαθμολογίες. Στη Γαλλία το σημαντικό είναι να περάσει κανείς το έτος, παίρνοντας την βάση, γιατί για να βγάλει βαθμό είναι πολύ δύσκολο. Για το λόγο αυτό, μην απογοητευτείτε αν περάσετε μεν, αλλά βγάλετε 10 και 11 στα 20, γιατί το σημαντικό είναι ότι περάσατε και όχι ο βαθμός. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ξένους, αλλά και για τους ίδιους τους Γάλλους.
Εκτός από τα διάφορα μικρά πραγματάκια που είναι διαφορετικά από το ελληνικό πανεπιστήμιο και τα οποία θα ήταν καλό για τη δική σας διευκόλυνση να γνωρίζετε, νομίζω ότι αξίζει να γνωρίζετε και πως είναι οργανωμένες οι σπουδές σε αυτή τη χώρα. Στη Γαλλία υπάρχουν σχολές διαφόρων κατηγοριών. Μερικές είναι πιο γνωστές και άλλες λιγότερο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, και εδώ απευθύνομαι σε πτυχιούχους των ΤΕΙ, υπάρχουν στη Γαλλία τεχνολογικά ιδρύματα που ονομάζονται BTS ή IUT. Αυτά τα ιδρύματα αντιστοιχούν σε τριετή φοίτηση, κάτι το οποίο δεν αντιστοιχεί σε κάποια ΤΕΙ της Ελλάδας, όπως είναι για παράδειγμα στο ΤΕΙ Αθηνών η σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών. Όταν λοιπόν, θα κάνετε, ως πτυχιούχοι του ΤΕΙ, αίτηση για ένα μεταπτυχιακό, θα αντιστοιχηθούν οι σπουδές σας με αυτές των αντίστοιχων τεχνολογικών ιδρυμάτων της Γαλλίας και έτσι, θα κάνετε πρώτα ένα άλλο δίπλωμα, την ma?trise, η οποία και σε πολλά πανεπιστήμια ονομάζεται και Μ1. Έχουν γίνει προσπάθειες από διάφορους φοιτητές να ξεκινήσουν απ? ευθείας το Μ2 ή master, οι οποίες όμως έχουν αποδειχθεί άκαρπες. Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, οι γνώσεις που δίνονται στο Μ1 είναι γνώσεις που δεν έχει ο πτυχιούχος του Τμήματος Οινολογίας κάτι που πιθανώς να συμβαίνει και σε άλλες ειδικότητες, γεγονός που φαίνεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς και γι? αυτό το λόγο πιθανώς να μην έχει αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Ένα άλλο γεγονός που δεν πρέπει να λησμονείτε είναι ότι στη Γαλλία η παρουσία στις παραδόσεις είναι θεωρητικά υποχρεωτική. Κανείς δεν θα ξεκινήσει να προσφωνεί ένα προς ένα τα ονόματα των φοιτητών βάζοντας δίπλα τους ένα τσεκ, αλλά όλοι οι καθηγητές έχουν μία κατάσταση με τα ονόματα των φοιτητών και την φωτογραφία τους, ώστε να μπορούν με μία ματιά να ελέγξουν ποιοι είναι στην τάξη και ποιοι όχι. Αυτό δεν σημαίνει πως αν κάνετε μια απουσία θα κοπείτε στο μάθημα, όπως συμβαίνει στα εργαστηριακά μαθήματα στη Γαλλία, αλλά δεν είναι καλό να λείπετε τακτικά από το μάθημα κάποιου καθηγητή γιατί μπορεί αυτός να μην σας αρέσει? Όσο μπορείτε, καλό θα είναι να εμφανίζεστε και να παρακολουθείτε, και αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχουν βιβλία αλλά η εξέταση γίνεται με τις σημειώσεις που έχετε κάνει στην τάξη, τότε καταλαβαίνετε τη σημασία της παρουσίας σας στην παράδοση.
Επιπροσθέτως, βασική είναι και η διαφορά που υπάρχει στην οργάνωση της κάθε σχολικής χρονιάς. Στη Γαλλία, ο φοιτητής για να περάσει στο επόμενο έτος σπουδών, θα πρέπει να περάσει το πρώτο έτος, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσει εξετάσεις και να βγάλει τουλάχιστον βάση ως μέσο όρο σε κάθε χρονιά. Για να το καταφέρει αυτό έχει τις εξετάσεις του εξαμήνου του και μετά έχει και τις εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς που αντιστοιχούν στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου των ελληνικών πανεπιστημίων (rattrapage). Αν δεν καταφέρει να περάσει ούτε σε αυτές, δεν μπορεί να συνεχίσει στην επόμενη χρονιά και αναγκάζεται να ξανά-παρακολουθήσει την χρονιά που δεν πέρασε. Αν για δεύτερη φορά δεν καταφέρει να περάσει, τότε δεν έχει το δικαίωμα στις περισσότερες περιπτώσεις να ξαναγραφτεί στο ίδιο πτυχίο. Αυτά τα δεδομένα, βέβαια, υφίστανται κάποιες αλλαγές από σχολή σε σχολή.
Κάτι άλλο το οποίο θα έχετε ανάγκη για τις σπουδές σας στη Γαλλία, είναι ότι θα χρειαστείτε φορητό υπολογιστή. Υπάρχουν γενικά υπολογιστές στις σχολές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ πιο εξυπηρετικός ο φορητός υπολογιστής μιας και μπορεί κανείς να δουλέψει στο σπίτι του για τις διάφορες εργασίες και παρουσιάσεις που ζητούνται. Για το λόγο αυτό είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τουλάχιστον ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και ένα πρόγραμμα παρουσιάσεων.
Τελειώνοντας, θέλουμε να σας πούμε πως παρά τα πολλαπλά μειονεκτήματα που μπορεί να έχουν οι Γάλλοι και ο γαλλικός τρόπος ζωής, αξίζει να πάει κανείς σε αυτή τη χώρα ουδέτερος και να προσπαθήσει να πάρει από αυτήν και τους κατοίκους της ότι καλύτερο έχουν να δώσουν, και πιστέψτε το, έχουν πολλά!!!. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και εμείς έχουμε πολλά μειονεκτήματα!!!!
Σας ευχόμαστε καλές σπουδές και καλή διασκέδαση?
Στη Γαλλία, ένας Έλληνας φοιτητής θα καταλάβει αμέσως τη διαφορά. Αρχικά, είναι ο ίδιος ο τρόπος ζωής των Γάλλων που είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν των Ελλήνων. H καθημερινότητά τους? Στη Γαλλία, για παράδειγμα, υπάρχει μία συγκεκριμένη ώρα που μπορεί κανείς να φάει. Αυτή είναι 12-14 για το μεσημέρι και για το βράδυ είναι 19-22. Το μεσημέρι, κλείνουν τα πανεπιστήμια, σταματάει ο κόσμος τη δουλειά του και πάνε όλοι για φαγητό. Δύσκολα θα βρείτε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, γραφεία, ακόμη και μαγαζιά ανοιχτά μεταξύ 12 και 14 γιατί όλοι κλείνουν τις δουλειές τους για να πάνε για φαγητό. Αντίστοιχα, όλα τα μαγαζιά στα οποία μπορεί κανείς να φάει έχουν τις κουζίνες τους ανοιχτές αυτές τις συγκεκριμένες ώρες, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα βρείτε εύκολα κάποιο μαγαζί που να σας σερβίρει φαγητό εκτός των προγραμματισμένων οραρίων.
Στο πανεπιστήμιο, τα μαθήματα σταματάνε 12 και ξεκινάνε πάλι στις 14, με πολύ μικρές εξαιρέσεις, αλλά πάντα αφήνουν στον φοιτητή τουλάχιστον μία ώρα το μεσημέρι για να μπορέσει να φάει. Τώρα, το πόσο δύσκολο είναι μετά από το μεσημεριανό να κρατηθεί κανείς ξύπνιος και να παρακολουθήσει μάθημα, είναι κατά ένα ποσοστό θέμα συνήθειας, και είναι επίσης και ο λόγος για τον οποίο οι Γάλλοι συνηθίζουν να πίνουν καφέ μετά το γεύμα τους. Ο καφές είναι συνήθεια που διατηρείται και στο βραδινό φαγητό, μιας και αυτό γίνεται νωρίς και όχι ακριβώς πριν τον βραδινό ύπνο.Αυτή είναι μία πολύ βασική διαφορά που έχει ο γαλλικός τρόπος ζωής από τον ελληνικό, και ο οποίος, ειδικά τον πρώτο καιρό, μπορεί να δημιουργήσει μικρά προβλήματα προσαρμογής.
Ένας Έλληνας φοιτητής, πρέπει, λοιπόν, με το που θα φτάσει στην πόλη που θα σπουδάσει, να βρει ένα μέρος στο οποίο θα ζήσει. Αυτό, ανάλογα και με την οικονομική του δυνατότητα, θα είναι σπίτι ή εστία. Σε γενικές γραμμές είναι δύσκολο να βρει κανείς δωμάτιο στην εστία του κράτους, γιατί η λογική που έχουν οι εστίες στη Γαλλία είναι ίδια ή παρόμοια με αυτή που έχουν οι εστίες στην Ελλάδα. Δωμάτια μικρά και φθηνά στα οποία έχουν πρόσβαση φοιτητές που έρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη, ή με χαμηλό εισόδημα, κάτι το οποίο και ερευνάται με την βοήθεια μιας φορολογικής δήλωσης την οποία και ζητούν.
Υπάρχουν και ιδιωτικές εστίες, που είναι λίγο πιο ακριβές, λίγο πιο καλές, γιατί πολλές από αυτές προσφέρουν μπάνιο και τουαλέτα σε κάθε δωμάτιο. Υπάρχουν και μερικές που προσφέρουν και κουζίνα στο κάθε δωμάτιο.
Από εκεί και πέρα, ένας φοιτητής μπορεί να βρει και ένα σπίτι. Για να βρει κανείς να νοικιάσει σπίτι στη Γαλλία, πρέπει τις περισσότερες φορές να πάει σε ένα μεσιτικό γραφείο. Όλα σχεδόν τα σπίτια διακινούνται με αυτό τον τρόπο και γι? αυτό ακριβώς θα δείτε ότι όλες οι πόλεις που κατοικούν και σπουδάζουν φοιτητές, σφύζουν από μεσιτικά γραφεία. Μπορεί κανείς να βρίσκει ένα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο!!! Εδώ θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από εσάς τους ίδιους, ώστε να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος και από εσάς και από τον απεσταλμένο από το γραφείο στο σπίτι που θα νοικιάσετε έτσι ώστε να καταγραφούν σωστά ότι προβλήματα που μπορεί να έχει το σπίτι (χαλασμένες πόρτες, σκισμένες ταπετσαρίες κλπ) γιατί όταν με το καλό τελειώσετε τις σπουδές σας και φύγετε, μπορεί να σας βάλει το γραφείο να πληρώσετε για οτιδήποτε μπορούν να βρουν ώστε να κερδίσουν χρήματα. Ένα σημαντικό γεγονός που είναι καλό να γνωρίζετε στο θέμα ενοικίασης σπιτιού, είναι ότι τις περισσότερες φορές σας ζητούν εγγυητή. Αυτός, θα πρέπει να είναι κάποιος που να πληρώνει φορολογική δήλωση στη Γαλλία. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, αν για κάποιο λόγο δεν πληρωθεί το ενοίκιό σας όπως πρέπει, τότε το γραφείο μπορεί να πληρωθεί μέσω της φορολογικής δήλωσης του εγγυητή. Γνωρίζουμε πως είναι πολύ δύσκολο για έναν Έλληνα φοιτητή να βρει κάτι τέτοιο, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια λύση για το θέμα αυτό. Καλό θα είναι, λοιπόν, να είστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο πρόβλημα στην ενοικίαση σπιτιού.
Σε γενικές γραμμές, οι τιμές που μπορεί να έχουν τα σπίτια κυμαίνονται από πόλη σε πόλη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί και το γεγονός ότι το Γαλλικό κράτος προσφέρει βοήθεια στους φοιτητές που πληρώνουν ενοίκιο. Είναι ένα γραφείο που ονομάζεται Caf. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www.caf.fr , αλλά σας συνιστούμε να ρωτήσετε κιόλας τους συμφοιτητές σας που σίγουρα θα μπορούν να σας κατευθύνουν για τα χαρτιά που χρειάζεστε για να εγγραφείτε στο πρόγραμμα αυτό. Η βοήθεια που προσφέρει το Caf είναι ανάλογη με το κόστος που έχει ο χώρος που νοικιάζετε, είτε αυτό είναι εστία, είτε σπίτι. Μην ξεχάσετε ότι θα πρέπει να έχετε λογαριασμό σε γαλλική τράπεζα για να μπορεί να σας καταθέτει εκεί κάθε μήνα τα χρήματα.
Μία άλλη βοήθεια που προσφέρει το γαλλικό κράτος, αλλά αυτή έχει σημασία μόνο στους ξένους, είναι ότι έχει σε κάθε πόλη Office de tourisme. Εκεί, μπορεί να πάει κανείς και να ρωτήσει οποιαδήποτε πληροφορία θέλει όσον αφορά στα δρομολόγια των λεωφορείων και σε θέματα καθημερινότητας, όπως επίσης και να πάρει χάρτη τις πόλης κτλ..
Όσον αφορά στο θέμα της διασκέδασης, αυτό ποικίλει από πόλη σε πόλη. Το λογικό είναι ότι στο Παρίσι μπορεί κανείς να διασκεδάσει όπως θέλει, αφού υπάρχουν πολλές επιλογές, αντίθετα με μικρότερες πόλεις. Σε γενικές γραμμές, μέσα στην πόλη υπάρχουν μπαρ, τα οποία όμως στις περισσότερες πόλεις κλείνουν νωρίς. Όσο κόσμο κι αν έχει το μαγαζί την ώρα που είναι να κλείσει, αυτό θα κλείσει γιατί έτσι είναι ο νόμος. Υπάρχουν, όμως, στις περισσότερες πόλεις, λίγο έξω, οι λεγόμενες boites, που μένουν ανοιχτές μέχρι τις 5 το πρωί συνήθως.
Βέβαια, ένας φοιτητής στη Γαλλία, λογικά πάντα, δεν θα μπορεί να πηγαίνει και πολύ συχνά στις boites, μιας και οι ανάγκες για διάβασμα δεν είναι ακριβώς ίδιες με αυτές της Ελλάδας. Ξεκινώντας από το μειονέκτημα της γλώσσας, που όσο καλά κι αν γνωρίζετε δεν είναι σαν την ελληνική, καταλαβαίνει κανείς ότι οι ξένοι χρειάζονται περισσότερο διάβασμα από αυτό που χρειάζονται οι ίδιοι οι Γάλλοι. Η δυσκολία βέβαια που θα βρει κανείς θα είναι μικρότερη όσο καλύτερα γνωρίζει την καθημερινή γλώσσα, αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η επιστήμη, μιας και κάθε επιστήμη έχει λιγότερη ή περισσότερη ορολογία, που κανείς δεν μπορεί να βρει σε λεξικό.
Δεν είναι όμως μόνο οι ξένοι που πρέπει να διαβάζουν πολύ, αλλά και οι ίδιοι οι Γάλλοι. Για το λόγο αυτό, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο διάβασμά σας, κάτι το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή του εξαμήνου και να γίνεται τακτικά μέχρι τις εξετάσεις. Το διάβασμα που γίνεται μία εβδομάδα ή ένα μήνα πριν τις εξετάσεις, δεν αποδίδει και θα έχετε λυπητερά αποτελέσματα, και μην ξεχνάμε πως η εικόνα που αφήνει ένας Έλληνας παίζει σημαντικό ρόλο για την θετική ή αρνητική απάντηση στον επόμενο Έλληνα που θα κάνει αίτηση στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο? Και μην ξεχνάτε πως το γεγονός ότι σας δεχτήκανε στο πανεπιστήμιο, μπορεί να το οφείλετε σε κάποιον άλλο Έλληνα που πήγε καλά πριν από εσάς!!!
Εδώ είναι που αξίζει να προστεθεί και μία άλλη διαφορά που υπάρχει στο γαλλικό πανεπιστήμιο? Οι απαιτήσεις των καθηγητών είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των αντίστοιχων στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί κανείς να το δει από το επίπεδο των σπουδών αλλά κυρίως και από τις βαθμολογίες. Στη Γαλλία το σημαντικό είναι να περάσει κανείς το έτος, παίρνοντας την βάση, γιατί για να βγάλει βαθμό είναι πολύ δύσκολο. Για το λόγο αυτό, μην απογοητευτείτε αν περάσετε μεν, αλλά βγάλετε 10 και 11 στα 20, γιατί το σημαντικό είναι ότι περάσατε και όχι ο βαθμός. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ξένους, αλλά και για τους ίδιους τους Γάλλους.
Εκτός από τα διάφορα μικρά πραγματάκια που είναι διαφορετικά από το ελληνικό πανεπιστήμιο και τα οποία θα ήταν καλό για τη δική σας διευκόλυνση να γνωρίζετε, νομίζω ότι αξίζει να γνωρίζετε και πως είναι οργανωμένες οι σπουδές σε αυτή τη χώρα. Στη Γαλλία υπάρχουν σχολές διαφόρων κατηγοριών. Μερικές είναι πιο γνωστές και άλλες λιγότερο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, και εδώ απευθύνομαι σε πτυχιούχους των ΤΕΙ, υπάρχουν στη Γαλλία τεχνολογικά ιδρύματα που ονομάζονται BTS ή IUT. Αυτά τα ιδρύματα αντιστοιχούν σε τριετή φοίτηση, κάτι το οποίο δεν αντιστοιχεί σε κάποια ΤΕΙ της Ελλάδας, όπως είναι για παράδειγμα στο ΤΕΙ Αθηνών η σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών. Όταν λοιπόν, θα κάνετε, ως πτυχιούχοι του ΤΕΙ, αίτηση για ένα μεταπτυχιακό, θα αντιστοιχηθούν οι σπουδές σας με αυτές των αντίστοιχων τεχνολογικών ιδρυμάτων της Γαλλίας και έτσι, θα κάνετε πρώτα ένα άλλο δίπλωμα, την ma?trise, η οποία και σε πολλά πανεπιστήμια ονομάζεται και Μ1. Έχουν γίνει προσπάθειες από διάφορους φοιτητές να ξεκινήσουν απ? ευθείας το Μ2 ή master, οι οποίες όμως έχουν αποδειχθεί άκαρπες. Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, οι γνώσεις που δίνονται στο Μ1 είναι γνώσεις που δεν έχει ο πτυχιούχος του Τμήματος Οινολογίας κάτι που πιθανώς να συμβαίνει και σε άλλες ειδικότητες, γεγονός που φαίνεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς και γι? αυτό το λόγο πιθανώς να μην έχει αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Ένα άλλο γεγονός που δεν πρέπει να λησμονείτε είναι ότι στη Γαλλία η παρουσία στις παραδόσεις είναι θεωρητικά υποχρεωτική. Κανείς δεν θα ξεκινήσει να προσφωνεί ένα προς ένα τα ονόματα των φοιτητών βάζοντας δίπλα τους ένα τσεκ, αλλά όλοι οι καθηγητές έχουν μία κατάσταση με τα ονόματα των φοιτητών και την φωτογραφία τους, ώστε να μπορούν με μία ματιά να ελέγξουν ποιοι είναι στην τάξη και ποιοι όχι. Αυτό δεν σημαίνει πως αν κάνετε μια απουσία θα κοπείτε στο μάθημα, όπως συμβαίνει στα εργαστηριακά μαθήματα στη Γαλλία, αλλά δεν είναι καλό να λείπετε τακτικά από το μάθημα κάποιου καθηγητή γιατί μπορεί αυτός να μην σας αρέσει? Όσο μπορείτε, καλό θα είναι να εμφανίζεστε και να παρακολουθείτε, και αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχουν βιβλία αλλά η εξέταση γίνεται με τις σημειώσεις που έχετε κάνει στην τάξη, τότε καταλαβαίνετε τη σημασία της παρουσίας σας στην παράδοση.
Επιπροσθέτως, βασική είναι και η διαφορά που υπάρχει στην οργάνωση της κάθε σχολικής χρονιάς. Στη Γαλλία, ο φοιτητής για να περάσει στο επόμενο έτος σπουδών, θα πρέπει να περάσει το πρώτο έτος, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσει εξετάσεις και να βγάλει τουλάχιστον βάση ως μέσο όρο σε κάθε χρονιά. Για να το καταφέρει αυτό έχει τις εξετάσεις του εξαμήνου του και μετά έχει και τις εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς που αντιστοιχούν στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου των ελληνικών πανεπιστημίων (rattrapage). Αν δεν καταφέρει να περάσει ούτε σε αυτές, δεν μπορεί να συνεχίσει στην επόμενη χρονιά και αναγκάζεται να ξανά-παρακολουθήσει την χρονιά που δεν πέρασε. Αν για δεύτερη φορά δεν καταφέρει να περάσει, τότε δεν έχει το δικαίωμα στις περισσότερες περιπτώσεις να ξαναγραφτεί στο ίδιο πτυχίο. Αυτά τα δεδομένα, βέβαια, υφίστανται κάποιες αλλαγές από σχολή σε σχολή.
Κάτι άλλο το οποίο θα έχετε ανάγκη για τις σπουδές σας στη Γαλλία, είναι ότι θα χρειαστείτε φορητό υπολογιστή. Υπάρχουν γενικά υπολογιστές στις σχολές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ πιο εξυπηρετικός ο φορητός υπολογιστής μιας και μπορεί κανείς να δουλέψει στο σπίτι του για τις διάφορες εργασίες και παρουσιάσεις που ζητούνται. Για το λόγο αυτό είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τουλάχιστον ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και ένα πρόγραμμα παρουσιάσεων.
Τελειώνοντας, θέλουμε να σας πούμε πως παρά τα πολλαπλά μειονεκτήματα που μπορεί να έχουν οι Γάλλοι και ο γαλλικός τρόπος ζωής, αξίζει να πάει κανείς σε αυτή τη χώρα ουδέτερος και να προσπαθήσει να πάρει από αυτήν και τους κατοίκους της ότι καλύτερο έχουν να δώσουν, και πιστέψτε το, έχουν πολλά!!!. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και εμείς έχουμε πολλά μειονεκτήματα!!!!
Σας ευχόμαστε καλές σπουδές και καλή διασκέδαση?